2021-09-15 16:17:54• hírek • Agerpres

Az energiaárak befagyasztására vonatkozó tervezetet nyújt be a parlamentbe a PSD

Az energiaárak befagyasztására vonatkozó törvénytervezetet készül beterjeszteni a parlamentbe a Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PSD alelnöke, Mihai Tudose szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, javaslatuk lényege, hogy az energiaárak fél éven keresztül nem haladhatják meg a törvény hatályba lépése előtti hat hónapban jegyzett árak átlagát.


A politikus közlése szerint a szolgáltatók árbefagyasztás miatti veszteségeit egy külön erre a célra létrehozott alapból kompenzálná az állam. Az alapot részben az országos költségvetésből, részben az energiatermelők profitjára kivetett ötven százalékos adóból finanszíroznák.


Mihai Tudose megjegyezte, hogy a hatóságok 'a lehető legrosszabb pillanatban' liberalizálták az energiaárakat, amikor a hazai termelés messze nem volt elegendő a szükségletek lefedéséhez.


A PSD alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy lásson neki energiaipari befektetésekhez, indítsa újra a marosnémeti és a radnóti hőerűművet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy jövőre műszaki felülvizsgálatra szorul a cernavodai atomerőmű két blokkja, ami energiakiesést fog jelenteni.


'Nem fog varázsütésre, egy napról másikra javulni a helyzet. A kormánynak már a megoldások megvalósításán kellene dolgoznia, lassan már késésben, de még az utolsó órában vagyunk. Ha most sem lesz képes kezelni a helyzetet, annak hosszú távú hatásai lesznek a gazdaságra, mert az energiaárak valamennyi termés és szolgáltatás árát befolyásolják' - jelentette ki Mihai Tudose. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: